Tax Facts

633 / Is a death or survivor benefit under a tax sheltered annuity includable in an employee's gross estate if the decedent died after 1984?

Updated: October 20, 2026 at 02:50 PM
The value of an annuity or other payment receivable under a tax-sheltered annuity (“TSA”) by the beneficiary of a deceased TSA annuitant is includable in the annuitant’s estate under the rules discussed in Q 620 to Q 629.In reading those rules, remember that any contribution to the purchase of the annuity made by the decedent’s employer or former employer is considered to be contributed by the decedent if made by reason of his or her employment.1 Note that in the case of payments received as insurance on the life of a decedent ( Q 4029), estate taxation is determined under the rules of IRC Section 2042 ( Q 80 to Q 93), not under IRC Section 2039.


The Tax Reform Act of 1984 repealed the estate tax exclusion discussed in Q 634 generally for estates of decedents dying after 1984. The repeal does not apply to the estate of any decedent who was a plan participant in pay status on December 31, 1984, and irrevocably elected the form of the benefit before July 18, 1984.2 The Tax Reform Act of 1986 provided that these conditions are considered met if the decedent separated from service before January 1, 1985, and does not change the form of benefit before death.3






1.     IRC § 2039(b).

2.     TRA ’84, § 525.

3.     TRA ’86, § 1852(e)(3).


Tax Facts Premium Tools
Calculators
100+ calculators specifically designed to help you easily assist clients with specific planning situations and calculations.
Practice Guidance
Designed to help you discover new ways for which to build and maintain client relationships.
Concepts Illustrated
Specifically designed to help you easily assist clients with specific planning situations and calculations.
Tax Facts Archives
Access to the entire library of Tax Facts dating back to 2012 allowing you to look up the exact tax figures from prior years.