March 13, 2024

3532 / What are the tax consequences for the employee of a Section 83 funded deferred compensation agreement?

<div class="Section1">Under IRC Section&nbsp;83, as a general rule, an employee is currently taxed on a contribution to a trust or a premium paid for an annuity contract (paid after August&nbsp;1, 1969), or other &ldquo;transfer of property&rdquo; to the extent that the interest is substantially vested when the contribution or transfer is made.<div class="Section1"><br /> <br /> An interest is substantially vested if it is transferable or not subject to a Section&nbsp;83 substantial risk of forfeiture. Under Section&nbsp;83, an interest is transferable if it can be transferred free of a substantial risk of forfeiture ( Q <a href="javascript:void(0)" class="accordion-cross-reference" id="3538">3538</a>).<a href="#_ftn1" name="_ftnref1"><sup>1</sup></a> On May&nbsp;29, 2012, the IRS released proposed regulations clarifying the definition of &ldquo;substantial risk of forfeiture&rdquo; under Section&nbsp;83,<a href="#_ftn2" name="_ftnref2"><sup>2</sup></a> and incorporating its ruling in Revenue Ruling 2005-48 as to Section&nbsp;83 equity plans (for details on the changes <em><em>see</em></em> Q <a href="javascript:void(0)" class="accordion-cross-reference" id="3538">3538</a>). On February&nbsp;25, 2014, the IRS issued final regulations that are substantially similar to the proposed regulations. These regulations will apply to all transfers of property on or after January&nbsp;1, 2013, and the proposed regulations may be relied on as to transfers after May&nbsp;30, 2012.<a href="#_ftn3" name="_ftnref3"><sup>3</sup></a><br /> <br /> A partner is immediately taxable on the partner&rsquo;s distributive share of contributions made to a trust in which the partnership has a substantially vested interest even if the partner&rsquo;s right is not substantially vested.<a href="#_ftn4" name="_ftnref4"><sup>4</sup></a><br /> <br /> If an employee&rsquo;s rights change from substantially nonvested to substantially vested, the value&nbsp;of the employee&rsquo;s interest in the trust or the value of the annuity contract on the date of change (to the extent such value is attributable to contributions made after August&nbsp;1, 1969) must be included in the employee&rsquo;s gross income for the taxable year in which the change occurs. The value on the date of change also probably constitutes &ldquo;wages&rdquo; for the purposes of withholding<a href="#_ftn5" name="_ftnref5"><sup>5</sup></a> and for purposes of FICA and FUTA ( Q <a href="javascript:void(0)" class="accordion-cross-reference" id="3576">3576</a>). The value of an annuity contract is its cash surrender value.<a href="#_ftn6" name="_ftnref6"><sup>6</sup></a><br /> <br /> If only part of an employee&rsquo;s interest in a trust or an annuity contract changes from substantially nonvested to substantially vested during any taxable year, only that corresponding part is includable in gross income for the year.<a href="#_ftn7" name="_ftnref7"><sup>7</sup></a><br /> <br /> An employee is not taxed on the value of a vested interest in a trust attributable to contributions made while the trust was exempt under IRC Section&nbsp;501(a).<a href="#_ftn8" name="_ftnref8"><sup>8</sup></a><br /> <br /> Special rules apply to trusts that lose their tax qualification because of a failure to satisfy the applicable minimum participation or minimum coverage tests.<a href="#_ftn9" name="_ftnref9"><sup>9</sup></a> The IRS has taken the controversial position that these special rules apply to nonexempt trusts that were never intended to be tax qualified. As a result, the IRS would tax highly compensated employees (&ldquo;HCEs&rdquo;) ( Q <a href="javascript:void(0)" class="accordion-cross-reference" id="3928">3928</a>) participating in trust-funded nonqualified plans that fail the minimum participation or minimum coverage tests applicable to qualified plans ( Q <a href="javascript:void(0)" class="accordion-cross-reference" id="3848">3848</a> through Q <a href="javascript:void(0)" class="accordion-cross-reference" id="3861">3861</a>), which most nonqualified plans will fail ( Q <a href="javascript:void(0)" class="accordion-cross-reference" id="3534">3534</a>).<br /> <br /> There is no tax liability when an employee&rsquo;s rights in the value of a trust or annuity (attributable to contributions or premiums paid on or before August&nbsp;1, 1969) change from forfeitable to nonforfeitable. Prior to August&nbsp;1, 1969, an employee was not taxed when payments were made to a nonqualified trust or as premiums to a nonqualified annuity plan if the employee&rsquo;s rights at the time were forfeitable.<a href="#_ftn10" name="_ftnref10"><sup>10</sup></a> Thus, the employee did not incur tax liability when the employee&rsquo;s forfeitable rights later became nonforfeitable. This old law still applies to trust and annuity values attributable to payments made on or before August&nbsp;1, 1969.<a href="#_ftn11" name="_ftnref11"><sup>11</sup></a><br /> <br /> Where an employer amended its Section&nbsp;451 &ldquo;unfunded&rdquo; nonqualified deferred compensation plan (one subject to the claims of the employer&rsquo;s general creditors in bankruptcy) to provide those participants with a choice between a lump sum payment of the present value of their future benefits or an annuity contract securing their rights to the remaining payments under the plan (with a corresponding tax gross-up payment from the employer), any participant who chose the annuity contract would be required to include the purchase price for such participant&rsquo;s benefits under the contract in gross income (as well as the tax gross-up payment) in the year paid or made available, if earlier.<a href="#_ftn12" name="_ftnref12"><sup>12</sup></a><br /> <br /> In July&nbsp;2015, the IRS proposed new regulations that would eliminate the requirement to file a Section&nbsp;83(b) election with the IRS by attaching a copy to a federal income tax return (since this requirement generally prohibits an electronic filing.)<a href="#_ftn13" name="_ftnref13"><sup>13</sup></a> These regulations were finalized in 2016. Individuals are still required to keep records sufficient to show basis of the property and the original cost (if any).<br /> <br /> For taxation of annuity payments to an employee, <em><em>see</em></em> Q <a href="javascript:void(0)" class="accordion-cross-reference" id="3539">3539</a>.<br /> <br /> </div><div class="refs"><br /> <br /> <hr align="left" size="1" width="33%"><br /> <br /> <a href="#_ftnref1" name="_ftn1">1</a>.&nbsp;&nbsp; IRC &sect;&sect; 402(b)(1), 403(c), 83(a); Treas. Reg. &sect;&sect; 1.402(b)-1(a)(1), 1.403(c)-1(a), 1.83-1(a)(1), 1.83-3(b), 1.83-3(d).<br /> <br /> <a href="#_ftnref2" name="_ftn2">2</a>.&nbsp;&nbsp; It is important to note that there multiple definitions of &ldquo;substantial risk of forfeiture&rdquo; under different Internal Revenue Code Sections (there are seven definitions now since the release of the new proposed 457/409A integration regulations), and <em>they are not exactly the same</em> so it is important to follow the definition required for the section applicable to the tax question. For example, compare Q <a href="javascript:void(0)" class="accordion-cross-reference" id="3538">3538</a>, Q <a href="javascript:void(0)" class="accordion-cross-reference" id="3550">3550</a> and Q <a href="javascript:void(0)" class="accordion-cross-reference" id="3601">3601</a>.<br /> <br /> <a href="#_ftnref3" name="_ftn3">3</a>.&nbsp;&nbsp; Proposed Treas. Reg. &sect; 1.83-3, 5-29-2012., made final in TD 9659, 2014-12 IRB (Mar.&nbsp;17, 2014) with minor modification on Example 4.<br /> <br /> <a href="#_ftnref4" name="_ftn4">4</a>.&nbsp;&nbsp; <em>U.S. v. Basye</em>, 410 U.S. 441 (1973).<br /> <br /> <a href="#_ftnref5" name="_ftn5">5</a>.&nbsp;&nbsp; Temp. Treas. Reg. &sect; 35.3405-1T, A-18; Let. Rul. 9417013.<br /> <br /> <a href="#_ftnref6" name="_ftn6">6</a>.&nbsp;&nbsp; IRC &sect;&sect; 402(b)(1), 403(c), 83(a); Treas. Reg. &sect;&sect;&nbsp;1.402(b)-1(b), 1.403(c)-1(b).<br /> <br /> <a href="#_ftnref7" name="_ftn7">7</a>.&nbsp;&nbsp; Treas. Reg. &sect;&sect; 1.402(b)-1(b)(4), 1.403(c)-1(b)(3).<br /> <br /> <a href="#_ftnref8" name="_ftn8">8</a>.&nbsp;&nbsp; Treas. Reg. &sect; 1.402(b)-1(b)(1).<br /> <br /> <a href="#_ftnref9" name="_ftn9">9</a>.&nbsp;&nbsp; IRC &sect; 402(b)(4).<br /> <br /> <a href="#_ftnref10" name="_ftn10">10</a>.&nbsp;&nbsp; IRC &sect;&sect; 402(b) and 403(b), prior to amendment by P.L. 91-172 (TRA &rsquo;69).<br /> <br /> <a href="#_ftnref11" name="_ftn11">11</a>.&nbsp;&nbsp; Treas. Reg. &sect;&sect; 1.402(b)-1(d), 1.403(c)-1(d).<br /> <br /> <a href="#_ftnref12" name="_ftn12">12</a>.&nbsp;&nbsp; Let. Rul. 9713006. This transaction would now likely be subject to Section&nbsp;409A, and the change to the plan would constitute a violation as a prohibited &ldquo;substitution&rdquo; by way of an alternative benefit.<br /> <br /> <a href="#_ftnref13" name="_ftn13">13</a>.&nbsp;&nbsp; Prop. Treas. Reg. &sect; 1.83-2(c).<br /> <br /> </div></div><br />