Yes.
Life insurance proceeds are includable in the insured’s estate if the trustee is
required to use the proceeds to discharge estate obligations. The amount of proceeds required for payment of such debts and taxes is includable in the insured’s gross estate, whether the proceeds actually are used for such purposes or not.
1 If the trustee’s power is merely discretionary, however, and the trust is for the benefit of named individuals, the proceeds are includable in the insured’s estate to the extent they are actually used for such purposes.
2 (
See also Q
83.)
Planning Point: Liquidity for an insured’s estate can be aided by authorizing the trustee to lend proceeds to the estate or to use them to buy assets from the estate; such powers, if only discretionary, should not subject the proceeds to inclusion in the insured’s estate.
1. Treas. Reg. § 20.2042-1(b)(1);
Hooper v. Commissioner, 41 BTA 114 (1940), nonacq. in part at 1941-1 CB 7 (1940);
Pacific Nat’l Bank of Seattle (Morgan Will) v. Commissioner, 40 BTA 128 (1939);
Estate of Rohnert v. Commissioner, 40 BTA 1319 (1939);
Estate of Logan v. Commissioner, 23 BTA 236 (1931).
2.
Estate of Wade v. Commissioner, 47 BTA 21 (1942);
Old Colony Trust Co. (Flye’s Estate) v. Commissioner, 39 BTA 871 (1939), acq. 1939-2 CB 27.